Проливните дъждове и последните наводнения са оставили много тревни площи преовлажнени, или по-лошо, покрити с тиня. Когато наводненията спрат, природата има чудесен начин да се възстанови но няколко точки които сега ще разгледаме могат да помогнат.


Опитайте се да избягвате да вървите по влажната трева, тъй като има вероятност да я повредите. Ако една тревна площ е била напоена няколко дни, изчакайте, докато нивата на водата спаднат напълно и можете да ходите по нея, без да оставяте мокри следи.


Ако искате да косите тревата, след като е изсъхнала - просто за да е подредено, поставете косачката на най-високата възможна височина на рязане. Не се опитвайте да косите мокра или наситена морава, защото ще станат коловози. И очевидно не използвайте електрическа косачка за тревни площи във влажни  условия.


Ако тревата е наводнена, имайте предвид, че може да е замърсена, така че носете гумени ботуши, гумени ръкавици за еднократна употреба и покрийте всички отворени рани преди да работите навън. Трябва да се опитате да премахнете тинята, заедно с всички остатъци от тревата - или като ги изцедите, или ги изтъркате. За съжаление, ако вашата морава е била потопена повече от седмица или ако е покрита с повече от 2,5 см тиня, има вероятност тя да трябва да бъде подменена.


Едно нещо, което можете да направите сега, е да проверите за всякакви особено замърсени или уязвими зони на тревата, където водата се събира при силен дъжд. Обърнете внимание на тези области и обмислете превантивните действия, които бихте могли да предприемете в бъдеще, или като изравните нивото на земята или подобрите дренажа.